Isnin, 30 Disember 2013

Budi dan Kenangan


salam guys
lama rasanya tak hapdet sesuatu di sini
rindu menggigit jantung hati, terganggu jap sistem kardiovaskular nih..puihhh

dua entiti
budi dan kenangan
mama rocky abadikan pantun yang dipinjamkan nih
khas untuk kita-kita as a blogger

budi tak semestinya pada orang yang sah-sah berada di depan kita sahaja
di alam maya pun, kita masih lagi boleh 'bertaut'
dan kenangan
harap-harapnya biarlah ia dikenang sampai bila-bila
mr tak pastilah blog kita ni boleh bertahan sampai bila
namun yang pasti
yang baik kita ambil, yang tidak baik kita jadikan sempadan

oklah
ada masa mr hapdet lagi blog nih
cerita pot pet nih taklah menarik beno
inilah yang dikatakan ngomelan dalam dsk
ater namanya diari
kejap ditulis, kejap tak tulis
hihhihih

jumpa lagi ")

Isnin, 16 Disember 2013

{ STICKY POST } Check List Bajet :: Tabung Famili 2014




TABUNG FAMILI 2014

Segala puji-pujian ke hadratNya di atas limpah dah rahmat
Alhamdulillah.. daku sekeluarga dapat meneruskan kehidupan dengan lebih tenang dan bahagia hendaknya pada hari ini dan hari-hari berikutnya, AMIN!


Akaun Tabung Haji
Target : RM50 / sebulan = RM600 / setahun
JUMLAH KASAR : RM200 / setahun (RM150 *Potongan gaji + RM50 * sendiri)
                        : RM2,400 / setahun
                        : Umur 45 tahun :: RM24,000

Akaun Tabung ASB
Target : RM50 / sebulan = RM600 / setahun

Akaun Tabung Anak-Anak / NURI Bank Rakyat
Target : RM50 seorang / sebulan = RM600 / setahun (3 orang)
JUMLAH KASAR : RM1,800 / setahun

Akaun Kecemasan Keluarga ( Akaun Debit Bank Rakyat)
Target : RM100 / sebulan = RM1,200 / setahun

 Akaun Kecemasan Peribadi (Akaun Bank Rakyat)
Target : RM50 / sebulan = RM600 / setahun

 Akaun Kecemasan EasyFast
Target : RM5 / seminggu @ RM20 / sebulan = RM240 / setahun

Akaun MySyiling Happy
Target : RM0.50 sen / sehari

Akaun Cuti-Cuti Famili (Akaun Bank Rakyat)
Target : RM50 / sebulan = RM600 / setahun

Akaun Belanjawan Famili
Target : RM30 / sebulan = RM360 / setahun


salam sayang korang semua..
ini adalah perancangan manusia sahaja, yakni daripada mr sendiri..dan selebihnya hanya DIA yang menentukan segalanya bentuk rezeki untuk kita..selama ni mr pernah simpan yimpan tapi tak lah buat list bagai..cuma bijik mata dan gerak hati ni dah mula BERAZAM biarlah bermula daripada sekarang, perlu tersusun dan terurus finance kita. mungkin korang semua ada bajet list kewangan tersendiri kan? huhu..malu mak nak tapi ni lah permulaan yang ciput dalam menghuraikan list yang ada. cehhh tapi sebenarnya kan, ilmu perancangan kewangan kena ada..kalau masa lebih boleh juga tanya kat AKPK tu buat tambah pengetahuan..tak semestinya untuk orang yang dah kena CTOS atau blacklist jer..

sebenarnya pendapat mama lah kan
kalau nak menyimpan biau dari muda atau bujangan
boleh nak berlibur bagai baik ketika single mingel atau dah berkelamin tapi masa KECEMASAN harus diingat! tapi pada mr (pendapat jahil kot..blurppp), biau hutang dengan bank, tapi jangan hutang dengan manusia..diungkit beb!!

makna kata, kita hutang dengan bank pun dengan pelaburan aset yang besau-besau atau untuk keperluan utama seperti tanah @ rumah dan kereta..terpulanglah..tapi kalau dah terhutang dengan manusia, bayau cantik tiap-tiap bulan takpa lagi kan? sendiri maw hengat la kaw...jangan bikin pening dengan DUIT!

KALAU korang terbaca dalam entri lepas-lepas mama
dengan siap post gambar kabinet bagai
itu semua kumpulan keringat mama dengan cik hasben masa single
bukanlah kata sekarang ongkos dah pokai tapi segala bajet untuk bina rumah, ikut bajetlah..si suamiku, kalau selagi simen dan tiles boleh dimasukkan dalam kereta maka sekonyong-konyonglah akan disumbat dalam bonet dan tempat duduk depan dan belakang..tak ada makna disuruhnya lagi tukang rumah buat..kira kalau yang besau-besau tindakan, adalah juga dia perlukan upah orang lain tapi selagi ada rasa boleh dilakukan, just do it! macam tulah sampai sekarang..senang cakap, duit yang ada perlu dirolling semula termasuklah duit mama sendiri..sedeh tau..

harapan mama setinggi gunung
kalau duit dalam tabung haji dan asb tu bukanlah nak cakap apa, rm3K pun baru nak capai..tak gerak-gerak..percaya atau atak
wanita mahupun suri rumah
anda perlukan simpanan dalam rm6K-rm10k untuk diri sendiri (kalau boleh dengan anak-anak) untuk tempoh 2 hingga 3 tahun sahaja?! dengan zaman sekarang jumlah ni mana cukup weh!!! JUSTERU...mari kita tingkatkan keazaman dalam pengurusan kewangan untuk diri dan keluarga..insyaAllah!

Selasa, 10 Disember 2013

Bila Mau Dapat..



salam semua
sekarang dah minggu kedua dalam bulan disember
esok tarikhnya cantik sangat
11.12.13
kalau mama rocky di melaka
bolehlah wish dengan mak gue 
sebabnya itulah tarikh keramat antara mak dengan arwah pak
tapi tak po lah, adik aku ada kat sana
bolehlah dia bawa jenjalan orang tua tuh 
makan sate dengan cendol kat kampung jawa..huhhh

okehh
ni nak cakap pasal majalah paberet daku
majalah tentang deko lah apa lagi..
masih tercari-cari..sold out je kat area sini
bukanlah pekan kecik tempat kerja @ tinggal aku nih
ke aku yang tak berenang ke tempat lain

seronok weh kalau dapat mentelaah 
pada mr, macam kaw tengah ratah makanan kesukaan
macam tu lah ibaratnya
kalau ada yang tak suka baca tu
aku tak boleh kata apa ar
kira kaw punya pasal lah, ada mak kisah?

setidak-tidaknya
bila membaca, input mari
kita adapt ikut kemampuan dan kreativiti memasing
alahai sesuka jer, setidaknya release minda
korang pulak baca apa bulan nih?
nanti mr sekodeng blog hangpa la yer...

Jumaat, 6 Disember 2013

Semalam Di Old Town Wc


semalam
sejuk, hujan dan terus hujan
kami laki bini pakat makat pekena secawan kopi dan mocha di OTWc
sesekali boleh ar...
tidak berdua, bawak jugalah hero dan heroin kami
tak kan lak nak campak bebudak ni kat pengasuh
lapar bersama, kenyang bersamalah kan....


tiba di otwc permaisuri
mr order mocha punyer
yummi..berasap jap..lawan kesejukan..
oh disember datang lagi..
membawa gerimis dan renyai lagi wehhh


jam dah 6.30 petang
kat opis dah mentah darah yang berat-berat
so di otwc order makanan yang biasa sahaja
yang mak bapak boleh sental
bermakna anak-anak pun boleh follow
karipap dan garlic bread, cukup kot!


wokeh...
dah lah sejuk di luar, kalau dah suka on saja..
thumb baik punya dari cik laki...
teringat kenangan singgah di kuala selangor
ini bukan cendol bakar ye!!!
hi hi hi


dak cerap dan ayahnya
snap pic tak penah yang sharp
gegau je memanjang
tapi mama rasa, ini dah kira sweet 
hahhhh tak hengat donia!!


kalau ayahnya dan anak lanangnya boleh berkongsi aBc
heroin mama ni pulak 
sentap ais krim sensorang
bajet possing baek la pulok..

al kisahnya
sepetang di otwc permaisuri
menghabiskan senja bersama keluarga tersayang
sekian ")

Khamis, 5 Disember 2013

Sharing Ilmu : Tips Ringkas Tanam Tumbuhan Herba


Sumber : Majalah Impiana 
(I  luv it..)

Kebanyakan tumbuhan herba amat memerlukan cahaya matahari yang baik tetapi tidak terlalu kuat, cahaya matahari yang cukup membolehkan tumbuhan herba dapat hidup subur, mengalakkan pengeluaran minyak tumbuhan dan rasanya yang baik.

Tapak semaian dan penyediaan tanah campur yang baik adalah amat penting, tumbuhan herba memerlukan tanah yang kurang beralkali atau neutral. Pastikan struktur tanah anda di dalam keadaan baik.

Tanah juga perlu sentiasa dibekalkan dengan bahan organik yang baik. Jika anda menyediakan bahan organik sendiri, pastikan ia betul-betul mereput semasa digaulkan dengan tanah campur pada peringkat awal penanaman. Jika anda penggemar minuman berasaskan teh, simpan hampas teh yang telah digunakan untuk dijadikan humus kepada tanaman kita.

Anda juga perlu pastikan tapak semaian anda mempunyai saliran yang baik dan tidak bertakung, tumbuhan herba tidak dapat hidup subur tanpa penyediaan saliran yang baik.

Bagi memastikan hasil laman yang segera, pilihlah tumbuhan herba yang sudah membesar dan sederhana matang.

Gunakan racun serangga semula jadi, anda boleh mengunakan pati serai wangi atau 3-4 titik sabun pencuci pinggan mangkuk cecair yang dicampur dengan air untuk disemburkan kepada tanaman. Di samping tanaman selamat untuk dimakan, tumbuhan kita juga bebas dari serangga dan jangkitan.

Gunakan biji lada hitam untuk menghalang pembiakan semut di dalam tanah.


** wah sungguh menarik tips ni kan? insyaAllah kita praktiskan sesama dengan kecintaan kepada tumbuhan hijau atau herba-herba nih..mama suka mama suka..

Khamis, 21 November 2013

Adakalanya Kita..


adakala kita perlukan renungan
adakala kita perlukan ketenangan
adakala kita perlukan cabaran
adakalanya pula perlukan masa sendirian

renungan, ketenangan, cabaran dan bersendirian
penawar dalam meniti kedewasaan
mengorak dan melangkah ranjau yang panjang 
semoga kehidupan di masa sana
 tidak jemu dan meletihkan



Rabu, 20 November 2013

Tikar Orderku Dah Tiba!



salam tengahari
saja nak masukkan entri ni
tikar evamatik ni dah sampai hari sabtu lepas!
seorang posmen yang baik hati telah menelefon mama
mana taknya tuan rumah @ ibu pengasuh anak-anak mama tiada pada masa tu!
mujurlah puan Fizah pemilik blog Susun Atur Sioca
ada letak nombor handphone mama
gila kawww menunggu
tak sabau menanti barang yang dikirim!

mama suka sangat, cik laki pun puji
sebabnya dah lah ringan pastu mudah dicuci atau dilap
(* baru pakai dak cerap dah tuumpahkan air milo...)
mama saja letak kat bahagian depan, di ruang tamu
dok molek-molek kat situ dulu yer
belum ada idea nak up deko..

korang, kalau sapa-sapa berkenan dengan tikar macam mama beli ni..jenguk-jenguklah blog puan Fizah..pelbagai warna pilihan ada..harganya pun berpatutan!

sekian, jumpa lagi!

Selasa, 19 November 2013

Deko Laman Belakang Rumah


eiii
dah musim hujan ni tak leh ar lelama kat luar rumah
nak membanting cucuk tanam pun kena laju
tapi yang best tu, balik kerja dah tak sabau
nak cepat intai belakang rumah
apakhabar tanamanku semua?
seronok berbudi pada tanah
walaupun belakang rumah dah disuntukkan habis
tapi cik hasben berusaha apa cara jua
untuk menghidupkan suasana di laman belakang rumah

ada pokok pandan, daun serai, daun bawang, daun kesum
pucuk tomota pun baru nak tumbuh segau
daun kunyit pun tak dilupa juga, baru nak bermanja!
bunga mekar tu pun sibuk mengembang juga!

Isnin, 18 November 2013

Projek Hujung Minggu : Marble Kek LAgi..



salam sore semua..
wah kat luar sana dah mula hujan kan
al musim la katakan
emm mama nak share jew
semalam buat projek baking
marble extravaganza plus cherry
puiiii
banyaklah vaganza kan..poyosss
sesuka jer, mengisi masa yang ada di hujung minggu

macam biasa 
bahan-bahan untung memang dah ada
tinggal baling jer kat tempatnya
makan panas-panas sedap masa hujan
hari ni dah tinggal setengah sebabnya 
mama dan encik laki bawa bekal ke opis

resipi simple:
4-5 telur gred A
250g @ anggaran 1 cawan marjerin
1 cawan gula (2 pun boleh)
tepung gandum 2-3 cawan
baking powder 2 sudu teh
esen vanilla 2 sudu teh
2 sudu (biasa) susu pekat manis *masam jangan yer ")
2 @ 3 sudu biasa serbuk koko

tatacara:
gula dipukul dengan marjerin
masuk satu-satu telur-bantai sampai kembang
masuk tepung pun sikit-sikit dulu
(kang jem pulak nak mix..)
begitulah juga dengan 
baking powder, susu, vanilla..
dah ada intinya
asingkan 4-5-6 sudu
untuk warna koko
yang ni suka hatilah
cadangan mama 1 bahagian je
korang nak bahagian lebih
terpulang!

loyang sapu dengan planta
panaskan oven 180-200 celcius
selama 30 minit-45 minit
(jenguk-jenguk) 
sebab bergantung pada kek tu nanti, jangan tak masak lak..
selamat mencuba!!

pstttt..sebenarnya mama rocky terkenang ikan patin yang ada member tu bawak dari maran..tapi yelah, bila wassap group tu, tak yahlah biar semua orang tahu..kita memberi orang merasa, orang tak bagi janganlah terasa kan??? haha..tak tau malu lak mama ni...mungkin nak 'menghulur' kot..mama lak tak mengirim..alahai lagipun tak berbaloi kalau beli sedikit..ntahlah..mama, relax yer..orang ngandung  ni memang cepat terasa..iyer  ker?? tak suka ar statement ni!!!!

Khamis, 14 November 2013

DIY wRapping PaPeR!


hAI KAwAN-KawAn
selamat berpuasa kepada yang berpuasa hari ni..
maaf dah soRe baru nak wish..

hari ni mama rocky nak sharing
apa yang dilakukan petang-petang sejuk gini..

demi menjimatkan kos
mama google imej pattern
semata-mata nak balut dua buah kotak A4 terbuang kat opis ni
amcam..kita layans gambau ye ")


ni hasil pattern yang telah diprint
mama guna kertas terbuang okeh..(risaikel paper..nyeh..)


letakkan atau lekatkan double tape kat kotak A4..


see..
mama jadikan sebagai tempat alas..
belasah jer


hasil setelah kedua-dua kotak dibalut
sebenarnya mama nak letak sumber komuniti opis
nampaklah smart siket..
tuiiii..puji diri sendiri..
okeh..bereh!!

Rabu, 13 November 2013

17 Item Perlu Ada Dalam Beg Bunga Coklatku


salam sayang semua
hari ni mama rocky nak post entri tentang barang-barang atau item yang ada
dalam kehidupan seorang wanita
(pehhh bunyinya amat meluatkan, ampun yer!)

i'm not sure kat orang atau wanita lain
yang pastinya, mama ni ada mengasingkan benda-benda alah ni dalam beg comel yang berasingan daripada nampak berserabut bercampur aduk dengan barang-barang yang lain. almaklumlah, lately mama tak guna handbeg gi kijo..hanya pakai beg sandang je macam nak gi sekolah ")

17 item..
emm dah cukup banyak tuh
wajibun ada minyak geliga dan minyak cap kapak..kot-kot ada time kecemasan melanda kami anak beranak ni hah..vicks pun kena ada..bukan untuk si tua jer, anak-anak meragam tenyehkan ajer..mama dah tak guna lagi minyak yuyi..isunya tak berkesudahan..ntahlah..

sabun ketul dari hotel dan shower gel pun bantai campak..senang dalam bentuk kit! sewing kit pun ada tau..kot-kot seluau ada yang terkoyak ke atau kancing baju tercabut ke..boleh standby ye tak?

oh ye..tisu wipes pun mama tak leh pandang sepi gitew, harus ada kaw..bukan untuk cuci bontot yer, ni hah kalau budak-budak kecik makan ater kadang-kadang terlepas gak controlnya..hah, bagi yang dewasa pun boleh guna..multi purposelah..yang lain-lain tu macam gunting, sepit seketul, pin baju baby, celak dan gincu serta losyen muka harus ada..pencuci muka jer tak ada sebabnya dah habis..mama guna safi jer..dan lagi gola-gola dan getah rambut pun jangan dilupa!

okeh bebeh..enough my stori today..
semoga u olls bergembira dengan keluarga tercinta hari ni yer!




Isnin, 11 November 2013

Kisah Dari Dapur- Episod 2


Salam hari Isnin semua
dah petang, baru mama sempat post entri ni
simpan dari minggu lepas
tapi disebabkan kesibukan peribadi dan kerja kerji
maka takleh mama ni lelama sangat ngadap blog

untuk pengetahuan dan korang yang memang tak nak tahu
mama ni dah terkena angin meroyan
mengemas, mengemas dan mengemas lagi
tapi seyes sehhh
tempat mama melompat dan berjoget ni 
terutama di dapur
very simple dimple
taklah hebat mana nak oi

nak-nak lagi 
bila perot memboyot
kaw nak membongkok ater nak bangun semula
mau tak berminit gagahkan diri
ceh..cakap macamlah awak tu ngandung sorang
kahhh
mak ni umur dah meningkat
urat dah banyak putus
so, energy tu tak sama macam orang beranak pes taim

eh..eh..
lari jauh ke laut selat melaka lak
bicara wanita hari nak soksek hal ehwal dapur

jom layan, tak mau layan sila pergi dot..dot..dot
kehkehkeh


bersesuaian dengan fizikal mama takat masa ni
sesuai sangat rempah ratus ni semua 
berada di atas table top
bekas beras, bekas bawang, 3 bekas serangkai (garam, kunyit, asam jawa) dan rempah ratus utama WAJIB berada di situ..bunyi-bunyi macam ada can nak berubah lokasi jew..kalau ada sapa yang perasan dalam entri Dapurku Dilanggar Todak sebelum ni ada tunjuk yang bekas-bekas rempah bagai tu mama letak kat bawah table top..
la ni, mama tak larat nak oi..rombak lagi untuk kemudahan mama
mama suka yang simple, ringkas dan mudah dicapai..gitew



see kowang
simple dimple gilers mama punya trend kan organize barang-barang?
serendah diri, lagi sekali seyes no colouring beautiful
wuahwuahwuah
yang ada tulah, tag tu jer bertukau stiker
guna apa yang ada, sejak ada rumah dan tangga.. ")



yang ni, DIY yang baru dilakukan
hasil penyelidikan pantas dan cepat di blog kenkawan tersayang
mama bangga bila tengok
kenkawan semua mempunyai planning untuk organize dapo 
setidaknya memberi tips kepada kita sebagai ibu dan wanita yang memang kena ke dapur selalu! oh dapo..cakap tentangnya, sampai bila tak sudah!!!

sekian my stori ")

Jumaat, 8 November 2013

Kongsi Jiwa Lagi..


kengkawan
kita lari sedikit daripada hal ehwal yang menyesakkan otak jap yer
kaw ayat, tak menahan
dah tu..nak bagi orang lain bahagia
ater diri sendiri?

takper
senyum sambil menulis
berkongsi yang berpekdah di blog pun
boleh huraikan duka orang
kut-kut lah kita ni tak terbit idea lagi kan??
eiii
macam bagus je..macam bagus je..
hakhakhak


Khamis, 7 November 2013

Cara Simple Daku Organize Locker Opis


salam semua..
hope belum terlewat wish salam maal hijrah untuk rakan blogger semua
untuk entri kali ni
mama nak share tentang kisah dalam locker buruk dan sendat mama nih
see
tipurware putih tu, cawan tu lagi
 tak agak-agak bersidai kat atas rak besi kan?
very standardlah
hakhakhak...


yang ni pula
masih on going nak di upkan stikernya
oh yer, ni laci nombor dua yer
mama nak habaq..
dah 8 tahun tau..tak tukau-tukau pun kekdahnya
tapi disebabkan nak suasana dan selera baru
akan bertukar ganti nanti..tunggu..


tada....
ni rak pertama
mama letak barang-barang atau stok makanan
segala mangkuk hayun plastik dan cawan bagai perlu diletakkan di sini ")


ni rak nombor tiga
eiii malunya
tapi kotak terbuang tak salah di wrap cecantik
buatlah part demi part
kan senang boleh letak barang tertentu
senang lagi nak cari..hukhukhuk..
yang depan sekali tu, mama guna paper beg jer untuk
 letak handbag kecemasan
ceh...ada masa kecemasan le pulak!


yesss
locker atau drawer paling last sekali
mama letak beg-beg kursus yang jarang dicapai..
beres kerja..

sekian kawan-kawan..
korang punyer pun nanti mama rocky nak terjah ye!

")

Jumaat, 1 November 2013

Dapurku dilanggar Todak!


Salam terindah di hari Jumaat semua...
welcome november, goodbye oktober
yang lepas jangan dikenang, sebaliknya pertingkatkan mutu dan motivasi diri!

pic-pic di bawah ni sekadar pengubat dan penyuntik semangat mama nih yer
bukan nak appear apa-apa pun
kita sebagai mama-mama, umi-umi, ibu-ibu, mak-mak 
dan sekawasan dengannya
kena dan wajibun mempertingkatkan 
mutu dan kecekapan 
bila berada di zon dapur!

jom layan...

*
*
*
*
*
*
*


sebelum

malam tadi
punya masalah
dah bersusun, tapi nak sebab ada cerita kot
maka terjadilah begini..


sebelum

kesemua drawer mama rocky kemas
cari demi cari
tanpa jemu


selepas

hampir 3 jam mengemas
budak-budak memusing jer kat dapur
cik laki pulak senyum sepi (* terima kasih sebab masih nak jaga hati bini dia nih...)
ok bahagian ni, mama letak cawan dan pinggan kaca jer..
mana bakul-bakul lebihan dapat masa 
hari keluarga ke, cabutan bertuah ke..mama masukkan ikutkan kumpulan
kotak hijau dan kuning tu, masih mencari space lah tu...
diam-diam kat situ dulu yer..


selepas

mama rocky ambil keputusan letak rak tingkat biru tu di bawah @ dalam kabinet
mama panggil 'rak rempah'
walaupun tak larat nak bongkok sebab dah boyot, tapi mama tetap gigihkan diri jika nak ambilnya nanti emmm..


selepas

sedap siket mata memandang (mata mama ni hah....)
bila semuanya dah disusun atur
rak di atas sink tu, hanya pinggan mangkuk dan cawan yang perlu sahaja
chopper dan mangkuk-mangkuk tu masih bersidai lagi
tunggu betul-betul kering baru masuk ke tempat beradu sendiri ye..

sekian, kisah daku dan dapur
dapur u all mesti kemas dan tersusun kan?????

*_*

Selasa, 29 Oktober 2013

Rindu Pada Rumah Lamaku..


alhamdulillah
ketuk-ketuk jemariku pantas menelurkan firasat yang terlintas diingatanku sekarang..entah kenapa hati dan seluruh raga ni teringat sahaja rumah lamaku di Laman Suria!

teringat susah payah bersama dengan cik hasben mendekorasi rumah apartment tu
berhabisan duit tidaklah sampai akaun tabungan kering
buat sekadar mampu, beli sambil berhemah
asalkan kena gaya, sedap mata memandang
itulah tempat kita berteduh anak beranak
di saat hujan dan panas, ribut dan taufan
wah...sangat sentimental..so sweet u  ")

mama rocky ingat lagi
beli rumah tu ketika bujang 
emm rasanya lagi dua tahun lebih nak kawen kot..hikhikhik

ok, dengan harga yang agak berpatutan
mama rocky pada masa tu bersama kakak blogger cinta kurniaan dari syurga 
(yang sangat-sangat baik hati peneman orangnya)
telah selamatnya pergi ke kajang
untuk joint launching pemaju tu..dah berminat, sambar ler satu (ceh...)

so hope, rumah mama rocky tu dapat dijaga sebaik-baiknya
oleh penyewa sekarang
mereka tu suami isteri staf bank rhb di bangi
belum lagi dikurniakan cahaya mata katanya
apapun, mama rocky sangat mempercayai mereka berdua..

aduh..rindunya pada rumahku!



Saya dan FB

sumber : google

salam sejahtera dear all di luar sana

mama rocky bukanlah nak kompang sangat
terutama dalam blog kesayangan mama ni
secara rasminya mama rocky dah unfollow atau lebih senang kepada ayat membuang akaun fb dan sejujurnya berusaha tidak akan membuka akaun baru, insyaAllah!

mama rocky merasakan sudah tiba dan ketikanya 
untuk menjadi lebih privasi
kahhhhh ayat busuk weh
macamlah glamer i ni sangat!! (mata naik atas...poyosss)

biasalah, dan lantak pedulilah
rangkaian sosial sebegitu
kadangkala boleh mengembarakan seseorang ke zaman silamnya
start dah pemikiran mama nih.....

seyes mama rocky mengakui
disebabkan kebencian melampau
pada seseorang
well, bila dah berhubungkait
daripada berterusan membangkitkan perkara silam
why not mama rocky sahaja yang berundur!
orang cakap, fB boleh menyatukan mereka yang telah lama jauh terpisah
emm daripada nak tahu kisah peribadi orang
kemudian bertemu, mengorek dan menikam kisah mesah mak nenek keturunan kaw
apakah maksud semua ini?

tak semua orang menjadikan medium sosial ini sebagai sesuatu titik tolak membina ikatan atau ukhuwah yang utuh, sebaliknya ada sesetengah insan sanggup melihat sahabat atau rakan taulannya jatuh tersungkur dan kalau boleh jatuh tidak bangun-bangunlah senang cakap...

ishhh..ke laut dah ni wehhh
yang pasti mama rocky bahagia sebagai blogger, bahagia!!

Isnin, 28 Oktober 2013

Koleksi Cun Diari dan Notebook


wau
tajuk entri tak tahan..emm ada aku kisah?
mama rocky pasti sangat-sangat
hangpa di luar sana
mesti ada diari memasing nak-nak masa zaman sekolah rendah atau zaman sekolah menengah dolu-dolu kan? hihi..mama rocky sendiri tak pernah missss u...saban tahun, macam dirasuk hantu raya supaya diari yang lama dapat diganti yang baru..alah, macam malu-malu nak mengaku ada diari konon...wehihi..mama rindu sesangat siot kat zaman bengong mengong nih..asal ada peristiwa manis atau pahit mesti mama catat dalam diari tau..yang pasti diari mama tu tak pernah terlepas dari tangan ini..kahhhh

menjelang kedewasaan, menjejakkan kaki pula di ipt
maka kelangsungan memori ini 
masih lagi dalam musim bunga-bunga cinta..
tak pernah rasa jemu untuk
mengabadikan memori di dalamnya!

wau lagi..
diari dan notebook
macam dalam pic di atas, antara yang masih
dalam koleksi terbaik 
yang kusimpan sehingga kini!

sayangnya
diari mama rocky kini lebih 'rasmi' dan emmm...
tak mau cakap lebih, tapi biasa ler
lebih kepada rasmi-rasmi gitew..
sedehhhhhh

mama ni memang jiwa jiwang
opkos..
hidup mesti beremosi ma, baru kita dapat menikmati 
erti HIDUP
kahhhh..
korang macam mana, ada diari lagi?



Jumaat, 25 Oktober 2013

Kata-Kata Semurung Lagi..


salam sejahtera semua..
salam pagi jumaat!

kurangkan berkata-kata hari ini
fahami dan hayati 
kata-kata semurung di atas..

saya juga menghayatinya!

Khamis, 24 Oktober 2013

Cabaran Hari Ini : Card Holder Berwajah Baru!


salam sayang semua!

mencabar tak mencabarlah kan
yang penting mama rocky tak naklah sangat
keluarkan duit sangat-sangat
hanya semata-mata nak dapatkan
atau gantikan tempat letak 
bisnes kad  @ card holder yang baru...

sebenarnya mata mr ni sakit 
bila tiap kali cari nama person dalam CH ni
eiii membosankan 
apatah lagi dah bertompok-tompok putih
macam dah usang gitew...

emm sebelum jam 8.00 tadi
mr dah rembat pembalut hadiah terpakai
apalagi..
wrappppp ar....
see....
kan dah lawa..
sejokkk mata mak ni nak oi...

*nota diari* :

terbenam nafsuku daripada nak membeli yang baru!

Selasa, 22 Oktober 2013

LAcK Wall sHeLf - kisaH IKEA Lagilah..

LACK Wall shelf unit IKEA Narrow shelves help you to use small wall spaces effectively by accommodating small items in a minimum of space.

sumber :  IKEA

ALhamdulillAH
berCerita lagi mak ni hah tentang belian mak masa 
kat ikeA itu hari

rentetan entry mak sebelum ni 
ni ler barang yang belum kuau dari kotak
cik suami simpan dulu bawah katil 
harta donia regernya RM199
* harap terjawap persoalan mama Fizah
hihi *_________*

mama rocky tak tau naperlah nak oi
kenapalah konsep kat ruang tamu
nak dipalit dengan warna garang-garangan 
letih pikio..

pasangannya tu 
yang lack tunggal yang regernya RM79
ala-ala rak atau para tunggal ler bawah tv nanti
gasak ar 
mama rocky diam jer..tunggu dan lihat jer..

okeh..
kita jumpa di lain entri yer
nanti mama rocky hapdet lagi.

*nota diari *

Mendeko Menghilangkan Tekanan (*wauuuuu)

Isnin, 21 Oktober 2013

Bersiaran Lagi Dari IKEA ye!!


Salam kasih sayang semua..
hai mama-mama di luar sana, apakhabar yer?
korang semua dah susun-susun @ kemaskan rumah ker?
adoshhh
mama rocky kalau jadi suri rumah mau ada jer benda nak buat
masak mengemas macam-macamlah kan..
sapa yang tak teringin nak lakukan semua
dari air tangan kita sendiri kan?
tapi macam mr ni pun, walau tak guna khidmat
pengasuh-pengasuh upahan
kerja rumah tetap kerja rumah, wajib jalan!
kang sakit mata ni hah..makan dalam weh..

okeh, baru-baru ni
cik hasben ni dok pujuk pi jenguk IKEA
mama ni, dah macam ni mood tak menentu
bantai layan ajelah
lepas asar, dusshhh exit ke sprint h/way
tol pun tollah
jom layan pic kat bawah ek..



ni beg sempat dirembat, RM65 se..katanya dari koReA



oh..mama pasang FlasH jap..hah..terang kau..
tu katalog kuning tu tahun 2010..
simpan lagi tau..


aduihhh cik hasbenku terselak auratnya
dak akak setia di sisi bapaknya
eh si bujang mana??
ok, dah tido..
sampai rumah dekat jam 11 malam ler..


aktiviti pasang-memasang
laiva bookcase
harta ni tengah promosi tau
RM75
sedap gak kayunya *tapi tak leh makan
lembut ar..


siap dah pasang
tak sampai setengah jam cik aziz pasang
khusyuk giler pasang
aku menegur pun bunyi emm, aaa, emm, aaa jer...


ha..
tu baru siket mama rembat pensil tu
hihihi


layan jer gambau ..


ada 2 benda mama nak cakap
tengok dinding belakang
sangatlah cantik
hasil kreatif sakinah dan asyraf
oh yang lack merah tu pasang lambat lagi..
idea..idea..


ishhh..sakit siket bang..
regernyer cik hasben lah poketnya panas
bininya cekau beg korea tu jer..

-sekian stori kali ini-

terima kasih..