Jumaat, 15 Mac 2013

Hilang Barang Azimat!


sedih tak sedih tapi tak lah sampai menangis sekuat hati..sebenarnya hati ni dah berkata-kata sejak berpindah ke rumah baru..cuma hati ni dan tangan tak seiiring nak mencari 'barang azimat' anak-anak! nak jadi cerita saya terlalu excited memarahi dak ceraplah! nakalnya terlalu menjadi-jadi sekarang..dah ramai pakar jiwa dan motivasi mencurahkan pandangan dan menasihati mamanya ni agar bersabar, bersabar dan bersabar..sebenarnya, mamanya ni bukan tak boleh bersabar tapi saja nak improve diri dengan mencari skill-skill kemahiran keibubapaan..ciwahhh

'barang azimat' apa pulak mak dia ni???
korang..mungkin ada sesetengah kita anggap hanya kepercayaan dan karut/bidaah semata-mata..saya tak percaya sangat sebab takut jatuh syirik..korang dan saya atau kita semua semua lahir ada tinggal tali pusat tak? ha ha ha..kelakau..kelakau..ni pun nak jadi isu tapi isu inilah buat diriku jadi sendu!

hilang dua-dua tali pusat anak pulak tuh..berpeluh dahi dan ketiak mak dia ni hah..dengan bapak kepada bebudak ni hah pun mencari sekali..cik suami tuh dah muncung semacam..dia orang jawa (maaf yer sesiapa jawanese yang terbaca ruangan pojok nih...) lagilah bab-bab anak kena 'jaga-jaga'..

masalahnya bukan saya tak jaga..dah disekalikan dalam bekas kayu..dah 2 hari 2 malam mencari dan menggeledah dalam rumah..woooo mau hot dibuatnya..

ada beberapa versi saya terdengar pasal tali pusat ni..antaranya..
-jika disatukan dalam satu bekas anak-anak akan bersatu hati (kononnya.....)
-kalau anak kembung perut dan nangis berteriak semacam, ambik minyak kelapa sapu pada tali pusat si anak..kendian, sapu kat perutnya...(katanya...)
dan.....
kalau anak terlalu nakal tak telan cakap mak ayahnya, ambik tali pusat tuh rendam dalam air, kendian rebus...dah mendidih bagi suamkan air tuh..buat dibancuh dengan susu..kohkohkoh....

bajet korang faham tak apa isu yang saya utarakan ni tak?

nasib baik tak jumpa tali pusat dak cerap.......

6 ulasan:

アヌム berkata...

slm kenal :) aaa first time lak dgr..penah dgr tali pust ni buat tuam mase baby je.heee

Mama Rocky! berkata...

so dik..u punya bb nanti pun kena keep baik2 tau..alah, untuk konang-konangan pun apa salahnya..macam hakak ni, situasi sedehlah jugak..pujuk diri, insyaAllah tak ada apa-apa.. :(

~NuRuL NaDs DiErA~ berkata...

jgn sodey2 kak..heheh3..rindu kt akk neyh..lame tk jumpe..hehehe3

Mama Rocky! berkata...

satu bumbung, bertemu bagaikan angin lalu..kalau masih berkesudian mai jer singgah di tingkat 3 nad!

babYpose berkata...

salam kenal, first time gak dgr ni :) meriah jugk purple day tu ek..

Mama Rocky! berkata...

babyPose..salam kenal juga..masih tak jumpa brg azimat tu!